Повече не мога да пазя тайната...

    Повече не мога да пазя тайната за най-бързия, най-лесния и със сигурност най-забавния път към личностна и социална промяна: изкуството на импровизацията. 

    Никога в живота си не съм се занимавала толкова сериозно с нещо, което искам да превърна в професия. Последният подобен случай беше в детската градина, когато исках да стана певица, но скоро разбрах, че докато пея, се забавлявам само аз. Другите деца не разбираха моето изкуство и ясно показваха, че не са доволни от песните ми. Нещо повече, бяха готови да влязат в конфликт, за да ги спрат. Ако тогава знаех тайната, днес щях да имам повече приятели и по-голям шанс да съм певица. За последното не съм сигурна, че щеше да помогне на света, но знам, че ако повече хора импровизираха, нямаше да има войни.

    Импровизацията е изкуството да си измисляш

    По света е популярна чрез импровизационния театър (Improv), който се свежда до създаването на кратка сценка или малка пиеса, която възниква по предложение на публиката. Особеното е, че сценарият се измисля на място и не е нужна предварителна подготовка. Част от публиката предлага контекст, а изпълнителите създават съдържанието и сюжета. Излишно е да казвам, че никога не се повтаря една и съща ситуация.

    Всеки може да импровизира - вижте децата как го правят с лекота. Но ако вие си мислите, че сте забравили как се прави, може да ви бъдат полезни няколко пояснителни думи. За да сте добри в импровизацията, трябва да се придържате към няколко конкретни правила:

Слушай! - Трябва да слушате хората на сцената. Това предполага пълно ангажиране със случващото се около вас. Активното слушане ви позволява да реагирате автентично и да допринесете с полезно съдържание.

✅ Да, и...! - Трябва да се съгласите със случващото се и да уважавате тези, с които работите заедно. Това означава да приемете и надграждате идеите, представени от вашите партньори в сцената. Вместо да отхвърлите или блокирате техния принос, вие му казвате „да“ и добавяте нещо свое. Това правило насърчава сътрудничеството и поддържа сцените интересни. 

✅ Другия готин! - Трябва да се разбирате с хората на сцената. Подкрепата на вашите колеги изпълнители е от решаващо значение. Това включва да накарате партньора си да изглежда добре, да му предложите възможности да блесне и да работите заедно, за да създадете завладяващ разказ. Сътрудничеството е ключът към успешните импровизирани сцени.



✅ Няма грешка! - Бъдете готови да изглеждате глупаво и дори да се провалите. Вашата работа, докато импровизирате, е да се поставите на мястото на другия човек и да го накарате да изглежда добре и повече от всичко трябва да се научите да се подчинявате на 11-ата Божа заповед: "Не са прай!". Неподправеното отношение към ситуацията е най-краткият път към успеха в импровизацията. Спестява време, мислене и срам. 

✅ Бъдете смели! - Използването на езика на тялото в импровизацията добавя дълбочина и визуален интерес към сцените. Невербалната комуникация, изразителните жестове и движението могат да подобрят разказването на истории и да съживят героите. Енергията и ентусиазмът на сцената спомагат за създаването на жизнено и завладяващо изпълнение.

✅ Доверие и уважение! - Доверете се, че вашите партньори на сцената ще подкрепят и приемат вашите приноси и реципрочно ще отвърнете на това доверие. Отнасяйте се с уважение към всички и създайте безопасно пространство за изследване и творчество.

    Improv ви прави по-добър човек

    Трудната задача в импровизацията е да се справите със собствените си емоции и притеснения. В резултат на нейното решаване получавате и напълно автентичен допълнителен резултат -  по-добри социални умения. Тези, които импровизират, стават по-адекватни, по-любопитни, по-интересни и по-информирани хора.

    Improv ви помага да се освободите от предубежденията и всички очаквания, които никога няма да бъдат изпълнени, и които водят само до разочарование и горчивина. Нещата на сцената се променят толкова бързо и вие трябва, по правило, да се съгласите и да се включите, за да накарате нещата да работят. В резултат на това научавате нещо много освобождаващо: това, че на сцената и извън нея вече имате всичко необходимо, за да разрешите всеки проблем. Силата е да импровизирате докато слушате, приемате и развивате истината. Това става като излизате от измислената от вас ситуация, в която сте били напълно неподготвени, и се впускате в партньорство, чувствайки се напълно способни. Работите заедно и използвате това, което имате под ръка, за да създадете различна реалност. Следователно няма грешка.

    Излъгах ви

    Има грешки в импровизацията. Ужасни, гнусни и големи грешки. Огромен процент от това, което се импровизира - около 90% - никога повече не трябва да се говори или дори да се мисли за него. Какво очаквате? Все пак си измисляте всичко тук и сега.

    Но това, на което импровизацията ви учи е, че е добре (всъщност, страхотно) да се проваляте смело – да вземате големи, решителни и смели решения в движение. И че ако се провалите (което напълно ще правите и то по много), винаги можете просто да станете, да изтупате праха от себе си, да получите друго предложение от публиката и да опитате отново. Вече не сте длъжни да предложите перфектния отговор веднага, но вместо това сте в състояние да разберете, че с вашата воля и с вашите партньори имате необходимата енергия за общо благо. Всичко може да постигнете. Improv премахва необходимостта да сте прави през цялото време и ви освобождава да  кажете: „Не знам“. Импровизацията отнема фокуса от вас като индивид и го поставя върху групата и общото благо.

    ...и един мъъъничък проблем

    Когато се научите да импровизирате, ставате по-чувствителни към комуникационните грешки и недостатъци в общуването. Ако веднъж усетите силата на импровизацията в общуването, това ще ви накара да осъзнаете колко често хората се държат ужасно помежду си. Всеки път, когато някой не слуша или прекъсва другия ще видите водените от страх егоистични мотивации зад това. Човекът може да се концентрира повече върху собствените си мисли и идеи, пренебрегвайки важността на слушането на другите. Възможно е да тълкува съобщенията по неправилен начин или да направи неверни предположения. Това може да доведе до недоразумения и конфликти в комуникацията. Може да забележите как други хора са неясни или противоречиви в изразяването си, което води до затруднения в разбирането и интерпретацията на съобщенията им.


    Внимание❗️

    След повишаване на импровизационните ви умения, срещите с близки и познати хора, с приятели и неприятели, може никога повече да не са същите. 

Коментари